Pyzy z mięsem to tradycyjne polskie danie przygotowywane z ziemniaków i mięsa. Swoim sprawdzonym przepisem podzielił się Robert Makłowicz. Dzięki temu danie zawsze się uda.
Pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 300 gramów mięsa wieprzowego
- 130 gramów mąki pszennej
- 15 gramów mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Sposób wykonania:
- cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju
- mięso pokrój w bardzo drobną kostkę
- mięso dodaj do cebuli
- całość zalej niewielką ilością wody i podduś
- dodaj sól i odstaw do ostygnięcia
- kiedy mięso wystygnie zmiel je na maszynce i dodaj do środka jajko, bułkę tartą oraz pieprz
- ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z nich wodę
- do ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną
- zagnieć wszystko na gładkie ciasto
- z ciasta formuj placki i na każdym z nich umieść mięsny farsz
- pyzy zaklejaj tak, aby były w kształcie kuli
- pyzy wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę
- po wypłynięciu pyz na powierzchnię gotuj przez około 10 minut
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl