Coca-cola jest nie tylko pysznym napojem, ale także dobrym dodatkiem do ciast. Dzięki gazowanemu napojowi wypieki są wilgotne, miękkie i nabierają charakterystycznego posmaku.
Lola coca-cola. Sposób wykonania:
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- szczypta soli
- jeden cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- dodatkowo: czekolada z nadzieniem toffi, 3 łyżki śmietanki kremówki
Lola coca-cola. Sposób wykonania:
Czytaj także: Pyszny krem bez użycia miksera. Zrobisz go w 4 minuty
- w jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, kakao i szczyptę soli
- masło rozpuść i wystudź
- do drugiej miski wbij jajka i dobrze je roztrzep
- do jajek dodaj roztopione masło, mleko oraz coca-colę
- wszystkie składniki dobrze wymieszaj i dodaj do nich sypie produkty
- tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą
- przygotowane ciasto wylej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- piecz przez około 40-50 min (do tzw. suchego patyczka)
- ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia
- w tym czasie przygotuj polewę: w kąpieli wodnej roztop czekoladę i dodaj śmietankę. Wszystko dokładniej wymieszaj
- ciasto polej polewą czekoladową
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl