Blondie to jasna wersja popularnego na całym świecie brownie. Jest mniej znane, ale równie pyszne. Oprócz braku kakao, wspomniane ciasta różnią się dodatkami i aromatami. Blondie jest bardzo słodkie i aromatyczne. Podobnie jak brownie, ma zwartą konsystencję, która może przypominać zakalec.
Ciasto blondie zawiera białą czekoladę, ale równie dobrze można dodać mleczną. Świetnie sprawdzą się także orzechy lub owoce (nawet mrożone). Zamiast aromatu waniliowego, można dodać migdałowy lub śmietankowy.
Czytaj także: Kokosanki. Jeden trik wystarczy, aby ciasteczka były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz
Blondie. Potrzebne składniki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mąki
- pół kostki masła
- pół tabliczki białej czekolady
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Blondie. Sposób przygotowania
- Białą czekoladę połam na kawałki lub zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
- Roztop masło i wymieszaj je z cukrem, jajkami i wanilią.
- Do masy powoli dodawaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
- Całość wymieszaj lub zmiksuj.
- Dodaj białą czekoladę i dokładnie wymieszaj masę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę.
- Piecz przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu pozostaw w piekarniku na co najmniej 10 min.
I gotowe. Smacznego!