Bułeczki z cukrem i rodzynkami należy piec w piekarniku. Proces ich przygotowania przypomina pieczenie ciasta, w dodatku przy wykorzystaniu najbardziej podstawowych produktów spożywczych.
Bułeczki z cukrem i rodzynkami: potrzebne składniki
- pół szklanki rodzynek
- pół kostki masła
- dwie szklanki mąki
- szczypta soli
- dwie łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki cukru pudru
- szklanka mleka
Przeczytaj także: Przepis na bułki pszenne jak ze sklepu. Będą idealne na śniadanie
Bułeczki z cukrem i rodzynkami: sposób przygotowania
- Pokrój kostkę masła na mniejsze kawałki. Następnie ugniataj je z mąką, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Do mąki z masłem dodaj sól, sodę, cukier puder oraz rodzynki, po czym znowu zagnieć ciasto. Po wszystkim powoli dodawaj do niego mleko, od razu mieszając składniki.
- Wysyp mąkę na stolnicę, a następnie obtaczaj w niej ciasto. Kiedy przestanie się lepić, podziel je na mniejsze kawałki, z których uformujesz kulki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz bułeczki na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przeczytaj także: Przepis na bułeczki cynamonowe. Dzięki prostej metodzie zawsze się udają
Po około 10-12 minutach bułeczki powinny być gotowe – wyrośnięte i zarumienione. Przed jedzeniem odczekaj, aż ostygną. Możesz podawać je bez żadnych dodatków lub posmarować dżemem czy czekoladą. Najlepiej smakują ze szklanką mleka.