Magda Gessler wie co dobre. A teraz zdradziła przepis na najlepszą wiosenną zupę. Choć botwinę znają wszyscy, przepis od gwiazdy "Kuchennych Rewolucji" jest jak zawsze, dopracowany w najmniejszym szczególe. Palce lizać!
Najlepsza wiosenna zupa wg Magdy Gessler. Składniki:
- 30 dag cielęciny z kością
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 5 dag selera
- 1 por
- 2 pęczki botwinki
- szklanka kwasu z buraków
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- jedno opakowanie śmietany 18 proc.
- 1 łyżka mąki pszennej
- 7 ziaren pieprzu
- garść posiekanego koperku
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 4 jajka ugotowane na twardo
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Najlepsza wiosenna zupa wg. Magdy Gessler. Wykonanie:
- Mięso włóż go garnka, zalej zimną wodą i posól.
- Kiedy woda się zagotuje, dodaj przygotowane warzywa.
- Wszystko razem gotuj pod przykryciem przez około 45 minut.
- Kolejno dodaj pieprz i jeszcze chwilę gotuj.
- Na koniec przecedź wywar.
- Botwinkę pokrój na małe kawałki i wrzuć do bulionu.
- Gotuj przez 10 minut, po czym dolej sok z cytryny i kwas z buraków.
- Kolejno przypraw solą i pieprzem.
- Do kubeczka wsyp łyżkę mąki i szczyptę soli.
- Dolej trochę zimnej wody.
- Wszystko razem mieszaj aż do momentu powstania jednolitej papki.
- Do tego dodaj odrobinę ciepłej zupy, znów wymieszaj i wlej do garnka z gotującą się zupą.
- Do śmietanki dodaj około 100 ml ciepłej zupy, wymieszaj, wlej do garnka i wszystko razem jeszcze chwilę pogotuj.
- Podawaj z 2 połówkami jajka oraz odrobiną posiekanego koperku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl