Żurek wielkanocny to jedna z tradycyjny potrwa wielkanocnych. Zwykle podaje się go z białą kiełbasą, mięsem, jajkiem lub chrzanem. Magda Gessler zdradziła, że sekret pysznego żurku tkwi w zakwasie i zdradziła na niego przepis.
Czytaj także: Ten przepis to hit TikToka. Niezwykły pomysł na jajka
Żurek wielkanocny. Potrzebne składniki:
Zakwas:
- 350 g mąki razowej
- 1 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
Pozostałe składniki:
- 5 prawdziwków (grzyby mogą być suszone)
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany
- 4 jajka
- 300 g białej kiełbasy
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- majeranek
Żurek wielkanocny. Sposób przygotowania:
- do garnka wsypujemy mąkę i zalewamy częścią wody. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy
- dolewamy pozostałą wodę
- dodajemy ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie
- garnek przykrywamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce
Czytaj także: Przepis na Wielkanoc. Idealny mazurek kakaowy według Makłowicza
- rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy na nim pokrojone grzyby
- zalewamy bulionem i gotujemy przez kilka minut
- następnie dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy
- dodajemy śmietanę, czosnek, majeranek, sól i pieprz
- kiełbasę i jajka ugotuj osobno
- żurek podawaj z ugotowanym jajkiem i pokrojoną w kawałki kiełbasą
- posyp natką pietruszki
Gotowe! Jeśli nie masz czasu na przygotowanie zakwasu, można użyć gotowego. Należy wtedy wybrać zakwas dobrej jakości.
Zobacz także: Przepis na niskokaloryczny majonez. W sam raz na Wielkanoc
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl