Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Magda Gessler zdradziła przepis na de Volaille'a. Oryginalna receptura pochodzi z XVIII wieku!

10

Dziś tzw. dewolaj jest dostępny w niemal każdej szanującej się restauracji. Co ciekawe znaleźć go można w lokalach słynących z kuchni...polskiej. Pochodzenie tego dania wciąż jest tajemnicą, jednak wielu kucharzy, w tym Magda Gessler, za kolebkę tego dania uznają Francję.

Magda Gessler zdradziła przepis na de Volaille'a. Oryginalna receptura pochodzi z XVIII wieku!
Zdaniem Magdy Gessler tak powinien wyglądać prawdziwy de Volaille (AKPA, Wikimedia Commons)

"de Volaille" po francusku oznacza po prostu "z drobiu". Bardzo szybko, bo już w XIX wieku pojawiło się danie o tej samej nazwie w rosyjskich książkach kucharskich. Oznaczało nadziewanego kotleta z piersi kurczaka. Pod koniec XIX wieku pojawia się kolejna nazwa - kotlet kijowski. Ten ostatni już w XX wieku stał się tak popularny w Wielkiej Brytanii, że został...fast foodem. Można było kupić go w formie do podgrzania obok pizzy czy lasagne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Klasyk polskiej kuchni. Przepis na szybki i smaczny krupnik

Z czasem pojawiło się coraz więcej wariacji: z szynką i serem, z serem i pieczarkami, z serem i brokułami....jednak ten oryginalny ma w swoim wnętrzu jedynie masło, do którego możemy ewentualnie dodać zioła. Przepisem na niego podzieliła się Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji".

Prawdziwy kotlet de Volaille według Magdy Gessler - składniki:

  • 4 filety piersi kurczaka,
  • 80 g masła,
  • bułka tarta do panierowania,
  • mąka do panierowania,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Prawdziwy kotlet de Volaille według Magdy Gessler - sposób przyrządzenia:

  • Masło rozetrzeć z odrobiną soli, uformować wałeczki (długość odpowiednia do rozbitej piersi z kurczaka!).
  • Wałeczki masła owinąć folią i odłożyć do lodówki.
  • Piersi dobrze rozbić tłuczkiem na płaskie kotlety. Każdą pierś oprószyć solą i pieprzem. Na każdej piersi ułożyć wałeczek masła i zwijać roladki.
  • Na trzech talerzach umieścić mąkę, bułkę tartą i rozkłócone jajko. Zawinięte kotlety panierować w mące, potem w jajku i bułce tartej i odstawić do lodówki, na mniej więcej godzinę.
  • Smażyć kotlety w głębokim tłuszczu, aż będą złote (około 10 minut). Najlepiej wkładać je do tłuszczu małymi partiami, by nie obniżać temperatury smażenia. Wówczas de Volaille zachowają chrupiącą skórkę na zewnątrz, a wewnątrz będą soczyste i miękkie

i gotowe! Jeśli lubisz zioła, to masło możesz również rozetrzeć z pietruszką czy tymiankiem. Jeśli nie boisz się zaostrzenia smaku - możesz dodać także odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić