Magda Gessler w jednym z programów kulinarnych zdradziła swój przepis na idealne naleśniki. Jak podkreśla restauratorka, przygotowanie masy naleśnikowej należy zacząć od przesiania mąki (nigdy nie wlewaj do miski najpierw płynów), następnie dodawaj mleko, jajka (w pokojowej temperaturze) i wodę. Dodanie szczypty cukru sprawi, że naleśniki będą miały piękny kolor.
Czytaj także: Hit! 3-składnikowe ciastko za mniej niż 5 zł
Przepis na naleśniki wg Magdy Gessler. Składniki:
- 1 czubata szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- ok. pół szklanki wody
- szczypta cukru
- 50 g rozpuszczonego klarowanego masła
Czytaj także: Przepis na domową białą nutellę. Tylko 3 składniki
Przepis na naleśniki wg Magdy Gessler. Wykonanie:
- do miski przesiej przez sitko mąkę, dodaj mleko i szczyptę cukru
- wymieszaj rózgą dokładnie składniki, tak by nie było gródek
- dodaj 3 jajka w temperaturze pokojowej i dalej mieszaj masę
- partiami dodawaj wodę i sprawdzaj gęstość masy, tak by naleśniki wychodziły cienkie
- na koniec dodaj rozpuszczone masło klarowane
- naleśniki wylewaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obydwu stron
- podawaj z ulubionymi dodatkami
Zobacz także: Japońskie naleśniki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl