Magdalenki to puszyste francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Do ich pieczenia wykorzystuje się specjalną formę, która jest łatwo dostępna w każdym sklepie ze sprzętem do gospodarstwa domowego. Do ciasteczek można dodawać różne składniki np. czekoladę lub cynamon i tworzyć nowe warianty.
Magdalenki. Potrzebne składniki:
- 3 jajka, osobno białka i żółtka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g mąki pszennej
- otarta skórka z pomarańczy lub z cytryny
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- łyżeczka miodu
- łyżka mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Magdalenki. Sposób wykonania:
- jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy
- dodajemy miód, mleko, skórkę z pomarańczy/cytryny i dokładnie mieszamy
- mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy z jajek
- na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy
- gotowe ciasto przekładamy do specjalnych foremek w kształcie muszelek, które zostały wysmarowane masłem
- magdalenki pieczemy przez ok. 15-20 minut temperaturze 180 stopni
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także pumpkin spice latte oraz domowej quiche.
Zobacz także: Świetny pomysł na deser. Przepyszna tarta z rabarbarem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl