Makaron z pieczarkami w sosie pomidorowym to idealny pomysł na szybki obiad. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Danie jest sycące i naprawdę smaczne.
Makaron z pieczarkami w sosie pomidorowym. Potrzebne składniki:
- 500 g makaronu rigatoni
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku (lekko rozgniecione)
- 400 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
- puszka pomidorów wraz z sokiem (400 g)
- 1 papryczka chili (bez pestek, pokrojona drobno - pominęłam)
- sól i czarny pieprz
- 90 ml kremówki (36%)
- 100 g parmezanu lub sera pecorino
Makaron z pieczarkami w sosie pomidorowym. Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy
- Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kilka minut na małym ogniu (uważaj, żeby nie przypalić czosnku)
- Dodaj pieczarki i smaż przez 5 minut
- Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i wszystko dokładnie wymieszaj
- Smaż pod przykryciem przez 15 minut od czasu do czasu mieszając
- Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem do smaku
- Na patelnie przerzuć ugotowany makaron i podsmażaj przez kolejne 2 minuty
I gotowe! Danie posyp startym serem. Przepis z pewnością zagości w Twoim domu na dłużej.
Zobacz także: Sernik na zimno
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl