Robert Makłowicz jest jednym z największych autorytetów kulinarnych w Polsce. Nic dziwnego, że polecane przez niego przepisy znajdują uznanie wśród milionów rodaków. Czy tak samo będzie w przypadku skrzydełek z grilla po libańsku? Najlepiej przekonać się na własnej skórze, a dokładniej – własnym podniebieniu!
Przeczytaj także: Hit od Magdy Gessler. Przepis na kugel
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku: potrzebne składniki
- szczypta soli
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- dwie łyżki pasty sezamowej
- łyżka oliwy
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka papryki w proszku
- ok. 1,5-2 kg skrzydełek kurczaka
- trzy ząbki czosnku
Przeczytaj także: Kotlety z mortadeli. Tani i szybki hit z epoki PRL
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku: sposób przygotowania
- Czosnek umyj, obierz i przeciśnij przez praskę. Umieść do w dużej misce, dodaj oliwę, pastę sezamową oraz cały sok z cytryny.
- Do tak przygotowanej marynaty dodaj suche przyprawy, całość dokładnie wymieszaj.
- Umyj mięso i umieść w marynacie, dokładnie obtaczając je z każdej strony. Miskę szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na około 12 godzin.
Przeczytaj także: Przepis Magdy Gessler na karkówkę. Idealna na wiosennego grilla
Tak przygotowane skrzydełka należy smażyć na grillu. Kiedy mięso zacznie odchodzić od kości, będzie to znak, że jest gotowe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.