Ciężka i pachnąca skórką pomarańczową makowa rolada, to jeden z najbardziej świątecznych placków na wigilijnym stole. Wykonanie jej jednak sprawia, że nie każdy decyduje się w przedświątecznym szale na samodzielne przygotowanie drożdżowego ciasta. Zanim pobiegniemy do sklepu by kupić gotowca, warto wypróbować ten przepis.
Makowiec na cieście francuskim jest banalnie prosty i nie wymaga zachodu. Do tego wykonasz go zaledwie z kilku składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makowiec na cieście francuskim. Potrzebne składniki:
- ciasto francuskie (najlepiej dwa lub trzy opakowania)
- masa makowa (najszybsza gotowa z puszki, w ilości 2 puszek)
- jajko
- cukier wanilinowy
- skórka pomarańczowa lub kandyzowane pomarańcze
Czytaj także: Pieczarki w panierce. Tani fast food bez grama mięsa
Makowiec na cieście francuskim. Sposób przygotowania:
- ciasto francuskie wyjmij z opakowania. Rozwiń płaty na stolnicy.
- gotową masę makową wyjmij z puszki i równomiernie rozprowadź na płacie ciasta francuskiego. Nie oszczędzaj na maku, tak by nadzienie było mocno wyczuwalne w kawałkach ciasta. Czynność powtarzaj na każdym z płatów ciasta z osobna, aż do wyczerpania składników.
- Ciasto zwijaj ciasno w roladę. Gotowe rolady posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz cukrem wanilinowym i kawałkami kandyzowanej pomarańczy.
- Rolady ułóż na ciasno na blasze do pieczenia. I wstaw na ok 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
Czytaj także: Zupa z piernika. Wigilijna wariacja na temat słodyczy