Na szczęście, w przeciwieństwie do Sandry Kubickiej, Maryla Rodowicz do carbonary nie dodaje śmietany. Dodaje natomiast...mnóstwo soli! Jak mówi - podobno woda na makaron ma być słona niczym woda morska...jednak to nie to sprawiło, że piosenkarka znalazła się w ogniu krytyki internautów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gwiazda sięgnęła po...ukraińską słoninę. Zaznaczyła jednak, że można ją zamienić na boczek lub pancettę.
jako włoch powinno się dać podgardle i ser pecorno romano - skomentował jeden z internautów.
Czytaj także: Staropolski przysmak. Przepis na niego zna każda babcia!
Jako Sycylijka powiem tylko że do carbonary wyłącznie guanciale - zaznaczyła inna internautka.
Jednak wielu komentujących przyznało, że piosenkarka zrobiła im "smaka" na to włoskie danie.
Spaghetti carbonara "Jasiek" według Maryli Rodowicz - składniki
- makaron spaghetti
- ukraińska solona wędzona słonina
- parmezan
- 7 żółtek jaj
- woda z gotowania makaronu
- sól i pieprz
Spaghetti carbonara "Jasiek" według Maryli Rodowicz - sposób przyrządzenia:
- Słoninę do spaghetti pokrój w kostkę. Następnie wrzuć ją na rozgrzaną patelnię. Mięso trzymaj na kuchence do momentu, aż wytopią się z niego skwarki.
- Makaron do spaghetti Maryli Rodowicz ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania przygotuj pozostałe składniki do dania. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a żółtka jaj wymieszaj za pomocą trzepaczki na jednolitą masę.
- Do rozmieszanych żółtek dodaj starty ser. Oba składniki starannie ze sobą połącz. Ugotowany makaron odcedź, pozostawiając szklankę wody z gotowania. Jajeczno-serową masę dodaj do garnka z makaronem i wymieszaj całość.
- Zawartość garnka przełóż na patelnię z wytopionymi skwarkami. Spaghetti wymieszaj, jeśli jest zbyt gęste dodaj do niego odrobinę wody pozostałej po gotowaniu.
i gotowe! Carbonarę przypraw pieprzem, rozłóż na talerzach i udekoruj płatkami parmezanu. Uwaga - najlepiej smakuje jeszcze ciepła, prosto z patelni!