Naczelna polska restauratorka Magda Gessler doskonale wie, jak przygotować mięso, by smakowało wszystkim. Podczas wizyty w jednym z lokali w Śląskiem w ramach programu "Kuchenne Rewolucje" zaproponowała żeberka w oryginalnej marynacie, które błyskawicznie stały się hitem. Sekretem jej niezwykłego smaku jest whisky, ketchup i... cola!
Przepis na marynatę do żeberek wg. Magdy Gessler. Potrzebne składniki
- 1/2 szklanka coli
- 1/2 szklanka ketchupu
- 1/4 szklanki whisky
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru
- 3 - 4 ząbki czosnku
- Płaska łyżeczka kuminu
- Płaska łyżeczka słodkiej papryki
- Pół łyżeczki ostrej papryki
- Pieprz, sól
Przepis na marynatę do żeberek wg. Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj dokładnie razem z czosnkiem, najlepiej przy pomocy trzepaczki kuchennej
- Przygotuj ok. 1 kg żeberek, mięso obtocz dokładnie w marynacie i odłóż do lodówki na co najmniej 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc, by dobrze przeszło smakiem marynaty
- Żeberka piecz na grillu lub w piekarniku, aż staną się soczyste i miękkie
Tak przygotowane żeberka podawaj z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami, sosem czosnkowym i sałatką colesław. Smacznego!