Marynowana fasolka szparagowa to smaczny dodatek do obiadu oraz świetny sposób na maksymalne wykorzystanie pysznych warzyw, gdy jest ich pod dostatkiem. W chłodne dni słoik aromatycznej fasolki przypomni wam smak lata.
Przepis na marynowaną fasolkę szparagową. Potrzebne składniki
- 2 kg młodej fasolki szparagowej
- Liście laurowe, po jednym do słoika
- Ziarna ziela angielskiego
- Ziarna czarnego pieprzu
- Obrane główki czosnku, po jednej do słoika
- Opcjonalnie: płatki chilli lub cała papryczka
Zalewa:
- 1 l wody
- 250 ml octu 10 proc.
- 3 łyżki cukru
- 3/4 łyżki soli
Przepis na marynowaną fasolkę szparagową. Sposób przygotowania:
- Składniki na zalewę zagotuj i odstaw do wystudzenia;
- Fasolkę umyj, obetnij końcówki;
- Fasolkę gotuj we wrzątku przez około 5 minut, odcedź, przelej zimną wodą i odsącz;
- Do słoików włóż po 2-3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu, po jednym listku laurowym i główkę czosnku, opcjonalnie chilli;
- Fasolę ułóż w słoikach pionowo;
- Słoiki zalej wystudzoną zalewą i zamknij. Pasteryzuj przez około 30 minut w kąpieli wodnej, po 2 dniach powtórz pasteryzację.
Tak przygotowaną fasolę można przechowywać przez wiele tygodni. Będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu, deski serów czy do sałatki. Smacznego!
Zobacz także: Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: