Święta Bożego Narodzenia to czas radości, wspólnego świętowania i obfitości jedzenia. Niestety, po zakończeniu tych wyjątkowych dni, pozostaje nam często nie tylko miłe wspomnienie, ale także ogrom nadmiaru żywności.
W związku z tym warto zastanowić się nad sposobami na efektywne wykorzystanie pozostałego jedzenia.
Jednym z kreatywnych rozwiązań jest przygotowanie dań z resztek, tworząc smaczne kompozycje z pozostałych składników. To nie tylko ekonomiczne podejście, ale także sposób na uniknięcie marnotrawstwa żywności.
Czytaj więcej: Poszedł na jarmark w Gdańsku. "Ja bym tu nie jadł"
Lokalne organizacje charytatywne czy schroniska z pewnością docenią wsparcie w postaci świeżych produktów. To szansa, by nasza obfitość przyczyniła się do polepszenia życia innych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedzenie możesz też zostawić w jadłodzielniach. Są to wydzielone publiczne miejsca, w których znajduje się lodówka i szafka, gdzie można zostawić produkty. Większość z nich jest otwarta całą dobę.
Jest jeszcze jedno rozwiązanie na nadmiar jedzenia. Zamiast marnować pyszne potrawy, można je po prostu zamrozić.
Czytaj także: Brakło miejsca w lodówce i sałatka jarzynowa wylądowała na balkonie? O tym trzeba pamiętać
Jakie potrawy mogą trafić do zamrażalnika?
Kasia (Zielona Sroka - pod takim pseudonimem publikuje w sieci), która w mediach społecznościowych dzieli się z ludźmi wiedzą na temat zmniejszenia ilości wytwarzanych odpadów, wypunktowała, które potrawy mogą trafić do zamrażalnika, a które nie.
Z grafiki, którą udostępniła na Facebooku wynika, że ciasta i wędliny bez żadnych obaw możesz zamrozić. Jednak nie zamrażaj sałatki jarzynowej, zimnych nóżek czy jajek na twardo lub na miękko.