Ziemniaki są obecne praktycznie w każdej kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Zwykle stanowią dodatek do obiadu lub zup, ale nierzadko są też bazą do zrobienia farszu do pierogów. Z ziemniaków zrobisz też wegetariańskie kotlety.
Niekiedy występuje problem z ziemniakami, który polega na ich kiełkowaniu. Zdarza się, że dochodzi do tego krótko po nabyciu kartofli.
Nic więc dziwnego w tym, że wiele osób zastanawia się, jak zatrzymać kiełkowanie ziemniaków. Temu procesowi sprzyjają takie czynniki jak ciepło, światło i wilgoć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zatrzymać kiełkowanie ziemniaków?
Ziemniaki dłużej zachowają świeżość i nie będą kiełkować, jeżeli będziesz przechowywać je w ciemności i odpowiedniej temperaturze. Nie należy składować kartofli w miejscach o wysokiej wilgotności.
Trikiem, który zastopuje kiełkowanie ziemniaków jest wrzucenie do nich jednego jabłka. Owoce te wydzielają etylen, który jest substancją spowalniającą proces rozkładu warzyw, co w konsekwencji spowolni kiełkowanie - podpowiada serwis dwa.eska.pl.
Warto pamiętać o tym, że nie powinniśmy spożywać mocno kiełkujących ziemniaków. Zawierają one bowiem większe ilości solaniny. To naturalna toksyna, która w większych dawkach może szkodzić zdrowiu.
Czytaj także: Koniec płacenia gotówką coraz bliżej? Oto wymowny sygnał