Meksykańskie pierogi będą doskonałą alternatywą dla znanych w Polsce pierogów z mięsem lub serem. Ciasto drożdżowe jest nadziewane typowo meksykańskimi składnikami - kukurydzą, papryką i mięsem - najczęściej wołowym. Można je podawać z dowolnym sosem meksykańskim.
Meksykańskie pierogi. Potrzebne składniki:
- 1 kg mąki
- 400 g drożdży
- 2 żółtka jajek
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 szklanka mleka
- sól
- 1 pierś z kurczaka
- 0,5 puszki kukurydzy
- posiekana cebula
- 1 posiekana papryka
- 0,5 kg pieczarek
- 1 łyżka ketchupu
- 200 g sera żółtego, startego
- przyprawa gyros
Czytaj także: Przepis na bezy bez pieczenia. Gotowe w 3 minuty
Meksykańskie pierogi. Sposób przygotowania:
- mieszamy drożdże, 1 łyżkę mąki i śmietany, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
- pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa i
- kurczaka smażymy na oleju na złocisty kolor
- posiekane pieczarki podsmażamy razem z cebulą
- do wystudzonego mięsa dodajemy ketchup, starty ser żółty, pieczarki z cebulą, posiekaną paprykę i kukurydzę
- wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą
- wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi
- pierogi smarujemy roztrzepanym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C
- pieczemy około 25 minut
Gotowe, smacznego! Mięso z kurczaka możesz zastąpić mięsem wołowym lub wieprzowym. Możesz dodać także inne posiekane warzywa do farszu. Koniecznie spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaków z ciasta francuskiego.
Zobacz także: Zobacz też: Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl