Czytaj także: Rozgrzewająca zupa czosnkowa. Doskonała na jesień
Wystarczy mikser, dwie miski i kilka ulubionych składników, by przygotować ciasto o uroczej nazwie "Michałek". Delikatne kawowe biszkopty, można nasączyć likierem lub odrobiną wiśniówki, przez co zyskają głęboki, wielowymiarowy smak.
Ciasto "Michałek". Potrzebne składniki
Biszkoptowy spód:
- 5 jajek (oddziel białka od żółtek)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- opcjonalnie - słodki alkohol do nasączenia biszkopta
Śmietankowa masa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- opakowanie serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku (najlepiej odtłuszczonego)
- kilkanaście sztuk cukierków Michałków
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zobacz także: Jak przygotować pyszny tort naleśnikowy?
Ciasto "Michałek". Sposób przygotowania
- Ubij białka jajek na sztywną masę, stopniowo dosypując cukier. Wlej żółtka i miksuj na możliwie najniższych obrotach. Dosyp obie mąki i kakao, wyrób na gładka masę i wyłóż na tortownicę.
- Ciasto wypiekaj w 170 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Po upieczeniu, ostudź (uwaga na przeciągi) i przekrój w poprzek na dwa równe blaty. Umieść jeden ponownie na dnie blachy.
- Teraz czas na masę. Ubij na sztywno śmietankę i połącz z serkiem. Gdy krem będzie sztywny, dodaj pokruszone cukierki i wyrabiaj np. drewnianą łyżką.
- Masę rozsmaruj na czekoladowym blacie, pokryj kolejną warstwą kremu.
- Całość można ozdobić kleksami śmietanki (jak wuzetkę).
Gotowe. Nie było trudno, prawda? Teraz najwyższa pora rozkoszować się pysznym ciastem z dodatkiem Michałków. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl