Kotlety schabowe z dodatkami to jedno z tradycyjnych polskich dań. Schabowy nie musi być jednak panierowany. Spróbuj przepisu na schabowego inaczej, który dzięki marynacie wychodzi soczysty, delikatny i bardzo miękki, że aż rozpływa się w ustach. Od kiedy spróbujesz tego przepisu już nigdy nie zechcesz panierować mięsa.
Czytaj także: Hit. Tortilla z TikToka. Zastosuj prosty trik
Przepis na schabowy inaczej. Potrzebne składniki:
- 10 kotletów schabowy lekko rozbitych
do marynaty:
- 3 łyżki majonezu
- 3 jajka
- pół łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżki vegety (lub innej ulubionej mieszanki przypraw)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Czytaj także: Makłowicz zdradził przepis na wyjątkowo proste tiramisu
Przepis na schabowy inaczej. Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki do marynaty wymieszaj dokładnie, zamarynuj mięso i wstaw do lodówki na ok. 8 godzin
- po tym czasie kotlety schabowe obsmaż lekko na patelni z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego zalewając marynatą
- kotlety piecz ok 1,5 godz. w temperaturze 180 st. C.
- podawaj z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami i surówką
Czytaj także: Zupa ogórkowa inaczej. Doskonała na zimę
Zobacz także: Ekspresowy makaron ze szpinakiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: