Miodownik przepisu Ewy Wachowicz - zrób go teraz, zjedz w Sylwestra!

Na święta lodówka pełna i zastanawiasz się, co przygotować na dni poświąteczne? Z deserów idealnie nada się miodownik - ciasto, które z czasem zyskuje na smaku. Jeśli zrobisz je dzisiaj - spokojnie będzie można nim poczęstować gości w Sylwestra.

Miodownik bardzo długo zachowuje świeżość, można go serwować nawet tygodnie po upieczeniuMiodownik bardzo długo zachowuje świeżość, można go serwować nawet tygodnie po upieczeniu
Źródło zdjęć: © AKPA, Pixabay | Filip Radwański

Miodownik to ciasto popularne w krajach Europy południowej i wschodniej. W różnych miejscach ma różne nazwy, różni się też niektórymi składnikami i ich proporcjami. Jednak zawsze oznacza warstwowe ciasto z dodatkiem miodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na świąteczną granolę

Miodownik najlepiej przygotować z tygodniowym wyprzedzeniem - aby smaki się połączyły a blaty skruszały. Swoim przepisem na to ciasto podzieliła się Ewa Wachowicz.

Miodownik według Ewy Wachowicz - składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 g mąki,
  • 20 g kakao,
  • 300 g bakalii,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka przyprawy do piernika.

Miodownik według Ewy Wachowicz - sposób przyrządzenia:

  • Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem.
  • Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać roztopione masło z miodem, wymieszać. Dodać bakalie - orzechy wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C), następnie przełożyć do ściereczki i pocierając pozbawić skórki, posiekać.
  • Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę (a najwyżej godzinę i 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło.

I gotowe! Wystudzone ciasto możecie polać polewą czekoladową.

Jak przechowywać miodownik? W chłodzie, najlepiej w lodówce, owinięty folią. Tak spakowane ciasto wytrzyma spokojnie kilka tygodni i z każdym dniem będzie coraz smaczniejsze! Pamiętajcie, by je wyjąć na kilka godzin przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie
Niemowlę w szpitala. Okrutni rodzice zatrzymani
Niemowlę w szpitala. Okrutni rodzice zatrzymani
Rosjanie piszą o trotylu. Wskazano siłę eksplozji
Rosjanie piszą o trotylu. Wskazano siłę eksplozji
Szła przy A1 w kapciach. Zareagowali natychmiast
Szła przy A1 w kapciach. Zareagowali natychmiast
Nie żyje bohater Ukrainy. Zginął w katastrofie
Nie żyje bohater Ukrainy. Zginął w katastrofie
Patrzyła, jak córka zabiera cudzą choinkę. Wysłała list. "Wstyd"
Patrzyła, jak córka zabiera cudzą choinkę. Wysłała list. "Wstyd"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada