Miodownik to ciasto popularne w krajach Europy południowej i wschodniej. W różnych miejscach ma różne nazwy, różni się też niektórymi składnikami i ich proporcjami. Jednak zawsze oznacza warstwowe ciasto z dodatkiem miodu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miodownik najlepiej przygotować z tygodniowym wyprzedzeniem - aby smaki się połączyły a blaty skruszały. Swoim przepisem na to ciasto podzieliła się Ewa Wachowicz.
Miodownik według Ewy Wachowicz - składniki:
- 4 jajka,
- 150 g cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 150 g masła,
- 4 łyżki miodu,
- 200 g mąki,
- 20 g kakao,
- 300 g bakalii,
- łyżka proszku do pieczenia,
- łyżka przyprawy do piernika.
Miodownik według Ewy Wachowicz - sposób przyrządzenia:
- Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem.
- Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać roztopione masło z miodem, wymieszać. Dodać bakalie - orzechy wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C), następnie przełożyć do ściereczki i pocierając pozbawić skórki, posiekać.
- Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę (a najwyżej godzinę i 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło.
I gotowe! Wystudzone ciasto możecie polać polewą czekoladową.
Czytaj także: Zupa z piernika. Wigilijna wariacja na temat słodyczy
Jak przechowywać miodownik? W chłodzie, najlepiej w lodówce, owinięty folią. Tak spakowane ciasto wytrzyma spokojnie kilka tygodni i z każdym dniem będzie coraz smaczniejsze! Pamiętajcie, by je wyjąć na kilka godzin przed podaniem.