Próbowałaś już kiedyś ciasta, które łączyłoby smak lekko kwaśnej cytryny i słodkiej wanilii? A wszystko to byłoby pokryte czekoladową powłoką? Nie? To czas najwyższy na ciasto "Biedaczek"! Ono dosłownie rozpływa się w buzi. A jeszcze szybciej znika ze stołu...
Ciasto "Biedaczek". Składniki:
- Ciasto cytrynowe:
- 340 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 190 ml oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1,5 cytryny
- Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 120 g mąki
- 100 g masła
- Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto "Biedaczek". Wykonanie:
- Przygotuj ciasto cytrynowe: Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce utrzyj jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym, tak aby powstała jasna i puszysta masa.
- Następnie cienkim strumieniem wlej do jajek olej, cały czas miksuj aby składniki dobrze się połączyły.
- Do masy jajecznej dodaj przesianą przez sitko mąkę, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
- Ponownie wymieszaj, aby powstała dosyć gęsta i jednolita masa.
- Ciasto przelej do tortownicy i wyrównaj.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
- Wyjmij ciasto z formy i odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj krem budyniowy.
- Mleko podgrzej w rondelku, pozostawiając ok. 100 ml.
- W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz pozostałym mlekiem.
- Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego przygotowaną masę jajeczną.
- Całość gotuj przez kilka minut cały czas mieszając, aby powstał gęsty budyń bez grudek.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puch, następnie stopniowo zacznij dodawać do niego zimny budyń.
- Cały czas miksuj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Ciasto cytrynowe przekrój na dwa blaty.
- Jeden z nich wyłóż na dno tortownicy, Na nim rozsmaruj krem budyniowy.
- Przykryj go drugim blatem.
- Wszystkie składniki na polewę podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj, aby się dobrze połączyły.
- Ta powstałą polewę wylej na wierzch.
- Ciasto Biedaczek będzie gotowe po schłodzeniu przez około 2-3 godziny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl