Wszystkie składniki, które są potrzebne do wykonania mozzarelli in carrozza, dostaniecie w większości sklepów. Ta smaczna przekąska świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach lub kolacji ze znajomymi. Przygotowanie tego smakołyku zajmuje 25 minut.
Mozzarella in carrozza. Potrzebne składniki:
- 250 gramów mozzarelli (2 kulki)
- 350 gramów kromek chleba tostowego
- 3 jajka
- 200 gramów bułki tartej
- 100 gramów mąki
- 2 litry oleju roślinnego (do smażenia)
Mozzarella in carrozza. Sposób przygotowania:
- Z kromek chleba odkrój boki tak, żeby powstał prostokąt
- Odsącz mozzarelle z solanki i pokrój w plastry
- Plastry mozzarelli ułóż na papierowym ręczniku, żeby odsączyć je z nadmiaru wody (powtórz czynność jeśli będzie to konieczne)
- Na chlebie ciasno ułóż mozzarellę, ale uważaj, żeby nie wystawała poza chleb
- Całość posyp odrobiną soli
- Przykryj wszystko drugą kromką i mocno dociśnij
- Każdą kromkę pokrój na 4 części
- W głębokim talerzu rozbij jajka, na płytki talerz wysyp mąkę i na kolejny płytki talerz wysyp bułkę tartą
- Obtocz minikromki w mące, jajku i na końcu bułce tartej
- W wysokim garnku rozgrzej olej roślinny
- Do dobrze rozgrzanego oleju wrzuć po kilka sztuk minikanapeczek
- Smaż przez ok. 2 minuty
I gotowe! Mozzarella in carrozza podajemy zaraz po usmażeniu.
Zobacz także: Szybki obiad z resztek. Sycąca, domowa zapiekanka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: