Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Mrozić, czy nie? Bosacka podpowiada, co zrobić z jajkami z Wielkanocy

3

Co robić z jajkami, które zostały nam po Wielkanocy? To dylemat, z którym mierzy się wiele osób, gdy po świętach w lodówce znajdują całe opakowania niewykorzystanych jaj. O tym jak przechowywać surowe jajka by nie utraciły świeżości i czy można je mrozić, w swoim nowym nagraniu na Facebooku opowiedziała Katarzyna Bosacka.

Mrozić, czy nie? Bosacka podpowiada, co zrobić z jajkami z Wielkanocy
Katarzyna Bosacka na FB opowiada o tym jak przechowywać jajka. (Adobe Stock, Facebook)

Po mrożeniu na zapas ciast, popularna dziennikarka i propagatorka zdrowego jedzenia bierze na tapet temat prawidłowego przechowywania jaj. Temat ten wydaje się istotny szczególnie tuż po Wielkanocy.

Mimo licznych apeli o niemarnowaniu jedzenia i robieniu zbyt dużych zakupów na święta, wiele osób obecnie mierzy się z nadwyżkami w domowych lodówkach. Mięsa czy sałatki to produkty dość proste do przechowywania, ale o tym jak bezpiecznie przechowywać surowe i gotowane jaja wie niewielu.

Odpowiedzi udziela Katarzyna Bosacka. W krótkim tematycznym nagraniu prezentując sposoby przechowywania jaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek
Co zrobić z jajkami, które zostały nam po świętach? - zastanawia się dziennikarka i od razu zaznacza, że na pewno nie można mrozić jajek gotowanych na twardo lub na miękko.

Bosacka radzi by ugotowane wcześniej jajka "przerobić", dodając do past lub sałatek i zjeść możliwie jak najszybciej. Zaznacza też, że nie można mrozić jajek w całości, np. wkładając je wcześniej do plastikowego pojemnika, bo istnieje spore ryzyko, ze skorupka jajka pęknie.

Jak zatem mrozić i przechowywać jajka? Okazuje się, ze najlepszym sposobem jest rozbicie jajek i oddzielenie żółtek od białek.

W ten sposób mrozimy białka, które będą gotowe na bezę i osobno żółtka - tłumaczy dziennikarka.

Rozbite uprzednio jajka można także mrozić zachowując ich właściwości. Wystarczy, jak prezentuje w swoim filmiku Bosacka, zmieszać najpierw białko z żółtkiem i w takiej formie zamrozić.

Jajka w takiej formie zachowują świeżość nawet do sześciu miesięcy.

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić