Dr Irena Kamińska-Radomska jest strażniczką dobrych manier. Widzowie zapewne kojarzą ją z programu "Projekt Lady". W obliczu Wielkanocy była gwiazda TVN postanowiła przedstawić krótki instruktaż. Wyjaśniła, jak prawidłowo jeść jajko ugotowane w skorupce.
Szybkie szkolenie zaprezentowała na Instagramie. Ekspertka podkreśliła, że przy jedzeniu jajka należy zrezygnować ze srebrnej łyżeczki. Dlaczego?
Jemy metalową łyżeczką albo łyżeczką perłową. Ale absolutnie nie jemy łyżeczką srebrną, bo... nie będzie smakowało - powiedziała.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Później wytłumaczyła jeszcze, że srebro i metal szybko czernieją. Podkreśliła ponadto, że pozostawiają w ustach metaliczny posmak. Właśnie to zaburza walory smakowe jajek.
Jak jeść jajko? Ekspertka wyjaśnia
Irena Kamińska-Radomska zwróciła również uwagę na to, że wiele osób niewłaściwie radzi sobie ze skorupką jajka ugotowanego na twardo lub na miękko. Według niej, nie należy tego robić poprzez uderzanie jajkiem o stół.
Najpierw trzeba postawić jajko na specjalnym talerzyku bądź kieliszku. Później należy obtłuc łyżeczką sam wierzchołek. Jeżeli skorupka zostanie usunięta, można zająć się jedzeniem zawartości.
Gwiazda zaprezentowała też niecodzienny sposób obierania jajka na miękko. Chodzi o ścięcie nożem wierzchołka.
Jej nagranie wywołało sporo emocji wśród internautów. Opiniami podzielili się w komentarzach.
"Świat się kończy", "Uwielbiam pani wpisy. Nigdy bym nie pomyślała, że srebro psuje smak jajeczka", "Wow" - czytamy pod nagraniem.