Dynia to warzywo dość neutralne w smaku. Jeśli zrobisz z niej naleśniki, będziesz w stanie cieszyć się nią w kilku wersjach. Wszystko zależy od dodatków. Dzieciom również posmakują!
Naleśniki dyniowe. Składniki:
- 280 g puree z dyni hokkaido
- 160 g mąki pszennej (ok. 1 szklanki lub do właściwej konsystencji)
- 350 ml mleka 3,2 proc. (około 1,5 szklanki)
- 2 jajka
- szczypta soli
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Naleśniki dyniowe. Wykonanie:
- Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jaka, sól i mleko, następnie zmiksuj.
- Gdy składniki się połączą, dodawaj stopniowo mąkę.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta (powinno być gęstsze od zwykłego ciasta naleśnikowego), smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Naleśniki dyniowe podawaj według swojego uznania – na słodko albo wytrawnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl