Nadziewane pałki z kurczaka to tani i niebanalny sposób na obiad. Farsz z łatwo dostępnych i niedrogich produktów sprawi, że na danie, którym nasyci się cała rodzina wydamy naprawdę przysłowiowe grosze.
Aby jeszcze obniżyć koszty energii związane z gotowaniem, warto w piekarniku dodatkowo do dania przygotować pieczone ziemniaki.
Pałki z kurczaka z nadzieniem. Potrzebne składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 8-10 pieczarek
- marchewka
- cebula
- olej
- pół kostki sera do starcia
- słodka papryka, sól, pieprz do smaku
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Prosto z grilla. Orientalne smaki
Pałki z kurczaka z nadzieniem. Sposób przygotowania:
- Za pomocą ostrego cienkiego noża, z pod skóry podudzia wyciąć kawałki mięsa. Pokroić je na drobno
- warzywa i pieczarki pokroić i wraz z oddzielonym mięsem i przyprawami przesmażyć na patelni.
- zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach, posypać nim farsz.
- Farsz dokładnie wymieszać i wepchnąć pod skórę podudzia.
- Pałki wypchane nadzieniem układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypać papryką, można położyć także "listki" zimnego masła, dzięki temu skórka z kurczaka będzie bardziej chrupiąca.
- Zapiekać przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
- Podawać z ziemniakami
Czytaj także: Sycący kapuśniak. Smak jak za dawnych lat
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl