Babka ziemniaczana to danie, z którego słynie Podlasie. Jest bardzo proste i sycące, dlatego najlepiej smakuje właśnie jesienią. Do tego łyżka kwaśnej śmietany lub szklanka zimnego mleka i pyszny obiad gotowy! Trudno zjeść od razu całą blachę, ale nie ma co się martwić, że babka się zmarnuje. Podsmażona na patelni na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej!
Przepis na babkę ziemniaczaną. Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule średnie
- 2 jajka
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy
- 4 łyżki mąki
- łyżeczka pieprzu, soli, majeranku
- 3 ząbki czosnku
Czytaj także: Ziemniaki oberżysty. Idealna zimowa przekąska
Przepis na babkę ziemniaczaną. Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce
- Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do kiełbasy i boczku, smaż do zeszklenia
- Z ziemniaków odlej część wody
- Dodaj do startych ziemniaków podsmażoną cebulę i mięso, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę
- Zamieszaj, masę wylej na blachę wyłożoną papierem
- Piecz w 200 stopniach ok. godziny
Czytaj także: Sernik bez sera. Przepis na ciasto styropian
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl