Jajecznica to bardzo popularna potrawa serwowana najczęściej na śniadanie. Jest ona szybka w przygotowaniu i pożywna. Ale jak przygotować to danie tak, aby było delikatne i miało idealną, aksamitną konsystencję?
W internecie znajdziemy dziesiątki przepisów na przygotowanie wybornej jajecznicy. Jednak my zdradzimy wam pewnie sekret, aby wyszła ona perfekcyjnie.
Tak więc, aby uzyskać lekką strukturę, warto dodać do niej kilka kropli soku z cytryny. Zaskoczeni?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
My niekoniecznie, ponieważ skropione sokiem białko jajka nie ścina się za mocno i danie pozostaje aksamitne. Jednak należy uważać, żeby nie dodać zbyt dużej ilości soku, ponieważ może on zmienić smak jajek.
Jajecznicę najlepiej podać z boczkiem lub szynką oraz z dodatkiem posiekanej natki pietruszki bądź szczypiorku. Jeżeli jesteś fanem pikantniejszych dań, śniadanie z jajek można doprawić sosem tabasco albo pieprzem cayenne. Poza tym jajecznica świetnie komponuje się z pomidorami - można je podsmażyć na oddzielnej patelni albo razem z jajkami.
Składniki na nieziemską jajecznicę:
- trzy jajka,
- kawałek boczku lub kilka plasterków szybki
- cytryna
- natka pietruszki lub szczypiorek
- sól i pieprz
- masło
- pajda chleba
Czytaj także: Szczawiowa według Gessler. Idealna na Wielkanoc
Jajecznica. Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności umyj i posiekaj pół natki pietruszki lub szczypiorek. Następnie pokrój boczek lub szynkę i usmaż na złoty kolor.
Później rozpuść łyżkę masła na patelni i wbij jajka. Powoli je mieszaj. Dodaj kilka kropli soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku.
Gotową jajecznicę połącz z boczkiem bądź szynką. Podawaj posypaną natką pietruszki oraz z dodatkiem pajdy chleba.
Czytaj również: Strzelczyk przypomina przepis na tani i pyszny obiad. Jego smak pamiętacie z dzieciństwa
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.