Najlepsza kiełbasa z grilla. Kilka magicznych trików
Nadchodzi długi weekend, a to oznacza, że niektórzy skuszą się na grillowanie na świeżym powietrzu. Wydaje się, że nie ma nic skomplikowanego w smażeniu kiełbasek, ale i w tym przypadku trzeba uważać i wiedzieć, jak to zrobić poprawnie.
Aby kiełbasa z grilla smakowała jak najlepiej, przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na rodzaj mięsa. Najlepiej, jeżeli będą to kiełbaski z wieprzowiny lub z przewagą tego mięsa. Dobrze jest, jeżeli w kiełbasie nie ma zbyt dużej ilości tłuszczu - najlepiej jeżeli będzie go mniej niż 20 proc.
Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"
Kupując kiełbasę, warto też zwrócić na jej składniki. Unikajmy kupowania mięsa z dużą ilością konserwantów oraz sprawdźmy, czy kupowana przez nas kiełbasa jest przygotowana w naturalnym jelicie. Wśród składników nie może się znaleźć mięso oddzielane mechanicznie, difosforany (E450) trifosforany (E451), karagen (E407) oraz skór wieprzowych. Kiełbasa nie powinna tez zawierać dodatkowych barwników.
Czytaj także: Kremowy ryż z jabłkami i budyniem. Łatwy i szybki deser
Kiełbasa z grilla. Składniki:
- Kiełbasa z wieprzowiny
- Keczup (opcjonalnie)
- Musztarda (opcjonalnie)
Kiełbasa z grilla. Wykonanie:
- Kiełbasę pokroić na całej długości, z obu stron. Można też włożyć do środka ser lub pieczarki.
- Ułożyć kiełbaski na rozgrzanym grillu, na średnim poziomie. Grill musi być wcześniej rozpalony tak, żeby węgle były rozżarzone.
- Kiełbaski grillować przez ok. 15 minut, obracając je od czasu do czasu. Powinny się przypiec, ale nie mogą się przepalić, czyli nie mogą uzyskać czarnego koloru.