Aby kiełbasa z grilla smakowała jak najlepiej, przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na rodzaj mięsa. Najlepiej, jeżeli będą to kiełbaski z wieprzowiny lub z przewagą tego mięsa. Dobrze jest, jeżeli w kiełbasie nie ma zbyt dużej ilości tłuszczu - najlepiej jeżeli będzie go mniej niż 20 proc.
Kupując kiełbasę, warto też zwrócić na jej składniki. Unikajmy kupowania mięsa z dużą ilością konserwantów oraz sprawdźmy, czy kupowana przez nas kiełbasa jest przygotowana w naturalnym jelicie. Wśród składników nie może się znaleźć mięso oddzielane mechanicznie, difosforany (E450) trifosforany (E451), karagen (E407) oraz skór wieprzowych. Kiełbasa nie powinna tez zawierać dodatkowych barwników.
Czytaj także: Kremowy ryż z jabłkami i budyniem. Łatwy i szybki deser
Kiełbasa z grilla. Składniki:
- Kiełbasa z wieprzowiny
- Keczup (opcjonalnie)
- Musztarda (opcjonalnie)
Kiełbasa z grilla. Wykonanie:
- Kiełbasę pokroić na całej długości, z obu stron. Można też włożyć do środka ser lub pieczarki.
- Ułożyć kiełbaski na rozgrzanym grillu, na średnim poziomie. Grill musi być wcześniej rozpalony tak, żeby węgle były rozżarzone.
- Kiełbaski grillować przez ok. 15 minut, obracając je od czasu do czasu. Powinny się przypiec, ale nie mogą się przepalić, czyli nie mogą uzyskać czarnego koloru.