Konkurs World Culinary Awards jest kolejnym projektem organizatorów funkcjonującego od blisko trzydziestu lat konkursu World Travel Awards, przyznającego wyróżnienia w branży turystycznej. W edycji gastronomicznej nagradzane są restauracje z całego świata. Lokale oceniane są zarówno pod kątem tematycznym jak i regionalnym.
Wyniki są wynikiem całorocznych poszukiwań wiodących światowych marek kulinarnych. Głosy zostały oddane przez profesjonalistów z branży kulinarnej i ogół społeczeństwa, a nominowany uzyskał najwięcej głosów w kategorii ogłoszonej jako zwycięzca - przekonują organizatorzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W Polsce na najwyższą notę zdaniem jury zasłużyła krakowska restauracja "Fiorentina" mieszcząca się w zabytkowych wnętrzach kamienicy przy ulicy Grodzkiej. Restauracja serwuje włoskie jedzenie, a szefem kuchni jest Robert Koczwara.
Inspiracją do powstania Fiorentiny była przepełniona duchem renesansu, stolica słonecznej Toskanii – Florencja. Naszą specjalnością jest wspaniała bistecca alla fiorentina – czyli stek po florencku - przekonują właściciele lokalu.
To nie pierwsze wyróżnienie dla Fiorentiny. Lokal ma na koncie wiele krajowych i międzynarodowych nagród, znajduje się też w przewodniku Michelin, a wcześniej również Gault Millau.
Poza Fiorentiną na liście nominowanych do tytułu najlepszej restauracji w Polsce znalazły się jeszcze dwie restauracje z Krakowa - Zazie Bistro oraz Bottiglieria 1881.
Tytuł najlepszej restauracji na świecie otrzymała restauracja Mayta w Limie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.