Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Warto więc przygotować coś z tej okazji. Jedną z najlepszych propozycją są faworki. Aby były idealnie kruche i mało tłuste wystarczy dodać do nich jeden składnik, czyli piwo.
Faworki z piwem. Potrzebne składniki:
- 4 żółtka
- 2 pełne szklanki mąki pszennej typu 500
- ok. 0,5 szklanki porządnie schłodzonego piwa
- płaska łyżka zimnego masła
- olej do smażenia
- cukier puder
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Dieta low carb pod lupą. Naukowcy o skuteczności odżywiania niskowęglowodanowego
Faworki z piwem. Sposób przygotowania:
- na blat lub stolnicę przesiej mąkę, a później dodaj żółtka i masło
- zagnieć lekko ciasto i zrób niewielkie wgłębienie, do którego wlej piwo
- ciasto zagnieć aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
- podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe
- z rozwałkowanego placka wycinaj prostokąty dowolnej wielkości a na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż przez nie koniec
- w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej dużą ilość oleju
- faworki wrzucaj partiami, by się nie skleiły
- smaż wszystko przez chwilę aż do uzyskania złotego koloru
- faworki wyciągaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
- gotowe faworki oprósz cukrem pudrem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl