Adam Małysz to jeden z najwybitniejszych polskich sportowców, należący do grona najlepszych skoczków narciarskich na świecie. Chociaż skończył już swoją sportową karierę to nie zniknął z mediów i nadal jest w stałym kontakcie z fanami. Regularnie udziela się w mediach społecznościowych. Ostatnio zamieścił tam przepis na ogórki małosolne. Przyznał, że te bardzo dobrze mu wychodzą i są idealnym dodatkiem do letniego grilla.
Ogórki małosolne. Potrzebne składniki:
- 3 kg ogórków (im mniejsze, tym lepsze)
- 3 łyżki soli
- koper włoski
- czosnek cały (częściowo pokrojony, a częściowo obrany na żabki),
- chrzan
- papryczka chili (jeśli ktoś lubi ostrzejsze - pokroić i dodać)
Ogórki małosolne. Sposób przygotowania:
- ogórki umyj w zimnej wodzie i zalej również zimną wodą
- pozostaw na 2-3 godziny
- zagotuj 3 litry wody, dodaj soli
- zdejmij z gazu i pozostaw do ostygnięcia
- do słoja wkładaj (na przemian): ogórki, chrzan, czosnek, papryczkę, koper
- zalej ostudzoną wodą, zakręć słoje i pozostaw na 2-3 dni.
Gotowe. Smacznego! Adam Małysz przyznał, że czasem nie czeka kilku dni, aż ogórki będą gotowe i zjada je już na drugi dzień. Takie też są bardzo smaczne.
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.