Przepis pochodzi z książki "Kucharka litewska" Wincenty Zawadzkiej. Po raz pierwszy została wydana w 1854 roku. Paszteciki są zrobione z ciasta drożdżowego, a farsz składa się z kilku prostych składników.
Paszteciki wg przepisu sprzed lat. Potrzebne składniki
- 450 g mąki
- łyżka drożdży
- 3 łyżki mleka
- łyżka niesłonego masła
- 3 jajka
- 450 g wołowego mięsa z polędwicy
- 2 cebule
- pół szklanki bulionu,
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zobacz także: Smacznego: Przepis na krokiety z pieczarkami
Paszteciki wg przepisu sprzed lat. Sposób wykonania
- mąkę przesiej do większej miski
- podgrzej odrobinę mleka i dodaj drożdże
- wszystko wymieszaj i odstaw na około 30 minut
- po tym czasie przelej mleko z drożdżami do miski z mąką
- dodaj łyżkę masła i delikatnie zacznij wyrabiać
- do ciasta wbij 3 jajka, dokładnie wyrób do połączenia składników i odstaw na bok na godzinę
- mięso pokrój w bardzo małą kostkę
- cebulę obierz i drobno posiekaj
- cebulę i mięso umieść w rondelku i zalej bulionem
- całość gotuj przez parę chwil na średnim ogniu
- trzymaj na gazie do wyparowania całego płynu
- mięso przypraw solą i pieprzem
- wcześniej przygotowane ciasto podziel na dwie części
- rozwałkuj je na płaskie placki
- z każdego placka wykrój paski i podziel je na pół
- na połowie kawałków umieść farsz, pozostałą połową zakryj paski od góry i zalep
- w garnku rozgrzej olej
- paszteciki wrzucaj do nagrzanego tłuszczu i smaż z każdej strony na złoty kolor
- po usmażeniu przełóż paszteciki na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz
I gotowe. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: