Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Sekret zupy idealnej na Wielkanoc. Zdradził go Karol Okrasa [PRZEPIS]

24

Popularny kucharz Karol Okrasa podzielił się przepisem na tradycyjny barszcz biały na zakwasie. Okrasa zdradził co jest sekretem zupy idealnej na wielkanocne śniadanie.

Sekret zupy idealnej na Wielkanoc. Zdradził go Karol Okrasa [PRZEPIS]
Popularny kucharz Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na barszcz biały na zakwasie. (YouTube, Instagram)

Zależnie od regionu jedni na święta wielkanocne przygotowują żurek inni barszcz biały. Tym razem prezentujemy przepis Karola Okrasy na najlepszy barszcz biały na zakwasie. Aromatyczny wywar oraz zakwas z soku z kiszonej kapusty łączy wszystko to, co najlepsze w wielkanocnej tradycji. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty w wykonaniu. Co najważniejsze zakwas możesz dodać do zupy od razu po wymieszaniu składników.

Przepis na barszcz biały wg Karola Okrasy. Potrzebne składniki:

do wywaru:

  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pieprz
  • 1,5 l zimnej wody
  • 400 g kiełbasy wędzonej
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 4 szt. liści laurowych
  • 2 szt. suszonych grzybów

do zakwasu:

dodatkowo:

  • 150 ml słodkiej śmietanki 30 proc
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 szczypty cukru

Przepis na barszcz biały wg Karola Okrasy. Sposób przygotowania:

  • przez 20-25 minut ugotuj wywar z warzyw, dodaj kiełbasę i na koniec grzyby
  • przygotuj zakwas: do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojony czosnek i przyprawy, zalej sokiem z kiszonej kapusty, dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas albo wykorzystaj od razu
  • z wywaru wyjmij warzywa i kiełbasę
  • dodaj zakwas do wywaru i doprowadź do gotowania
  • w misce wymieszaj śmietankę z octem, dodaj chrzan
  • do śmietany dodaj pół szklanki lub więcej zagotowanego wywaru z zakwasem i wymieszaj
  • zahartowaną śmietanę połącz z wywarem
  • przypraw barszcz biały do smaku
  • do garna wrzuć z powrotem pokrojoną kiełbasę
  • barszcz biały powinien się zagotować
  • na koniec dodaj do zupy odrobinę cukru
Zobacz także: Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić