Robert Makłowicz podzielił się przepisem na barszcz czerwony. Do jego przygotowania należy ugotować wywar grzybowy, jarzynowy i buraczany. Później wszystkie trzeba ze sobą połączyć. Chociaż może to zająć sporo czasu, efekt końcowy jest wart tego wysiłku.
Barszcz wigilijny Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki
- 4 kg buraków z ekologicznej uprawy
- 2 główki czosnku
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
- letnia, osolona, przegotowana wcześniej woda
Wywar jarzynowy
- 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- sól
- 2 l wody
Wywar grzybowy
- 100 g suszonych prawdziwków (ew. podgrzybków)
- sól
- ok. 500 ml wody
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
Barszcz wigilijny Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania
- buraki obierz, pokrój w plastry i przełóż do słoja, a następnie przekładaj je obranymi ząbkami czosnku
- dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe
- zalej wszystko letnią, przegotowaną i osoloną wodą
- słój zamknij i odstaw na minimum 3-4 dni
- grzyby namocz w ok. 500 ml wody, następie posól i ugotuj je do miękkości
- grzyby odcedź, zachowując wywar
- z podanych składników ugotuj wywar jarzynowy i ponownie odcedź, zachowując wywar
- zakwas buraczany przecedź, ale zachowaj płyn
- połącz wszystkie wywary: grzybowy, jarzynowy i buraczany, po czym podgrzej
- dopraw barszcz wigilijny solą i pieprzem
I gotowe. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: