Barszcz czerwony z uszkami to tradycja na wigilijnym stole. Przepis nie jest trudny, można wręcz powiedzieć, że barszcz robi się sam. Jeden składnik w tym XIX-wiecznym przepisie Ćwierczakiewiczowej wiele zmienia. Chodzi o czerwone wino, które nadaje potrawie wyrazistości.
Przepis na barszcz. Składniki:
- 10 dag suszonych grzybów
- włoszczyzna
- 4 buraki
- ziarna pieprzu
- liście laurowe
- szklanka zakwasu buraczanego
- cebula
- ząbek czosnku
- cukier
- sól
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na parę godzin
- Włoszczyznę obierz, pokrój na ćwiartki
- Warzywa zalej 3l wody, dodaj grzyby (razem z wodą po moczeniu), zagotuj
- Dodaj sól, ziarna pieprzu (nie żałuj), liście laurowe
- Gotuj 30 min, po tym czasie wyjmij włoszczyznę
- Buraki umyj, zetrzyj na tarce i zalej przygotowanym bulionem
- Dodaj zakwas, wino, cukier i czosnek
- Trzymaj na małym ogniu (tylko, by utrzymywać ciepło) przez ok. 3 godziny
Zobacz także: Barszcz nie tylko z uszkami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl