Najlepszy bigos na Święta. Staropolski przepis w wersji Magdy Gessler

Święta bez bigosu? Nie ma takiej opcji! Prezentujemy przepis na jego najlepszą wersję - prosto od Magdy Gessler, najpopularniejszej polskiej restauratorki. Smakuje jak u mamy...a może nawet lepiej!

Przepis na bigos wg Magdy Gessler Przepis na bigos wg Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © flickr, akpa

Tradycyjny polski bigos to jedno z tych dań, które po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest takie proste - trzeba mieć na uwadze wiele czynników, by wyszedł idealny - taki jak u mamy czy babci. Właśnie taki jest przepis na bigos wg Magdy Gessler. Gwarantujemy - domownicy i goście będą zachwyceni!

Przepis na bigos wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g słodkiej białej kapusty
  • Duża garść wędzonych śliwek
  • 2 średnie cebule
  • 400 g mięsa - najlepiej dziczyzny, ale może być też łopatka lub karkówka wieprzowa, boczek
  • 2 kiełbaski z dzika lub wieprzowe
  • Duża garść suszonych grzybów
  • 1 szklanka zagotowanego kwasu z kapusty
  • Olej
  • Słonia do wyłożenia garnka
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • Cukier, sól, pieprz do smaku

Przepis na bigos wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Grzyby suszone zalej ciepłą przegotowaną wodą, zostaw na parę godzin lub na noc do namoczenia.
  • Śliwki namocz, by nieco zmiękły.
  • Mięso pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, lekko podduś.
  • Słodką kapustę drobno posiekaj.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni w tłuszczu po mięsie.
  • Dodaj przyprawy i kiszoną kapustę, zagotuj. Możesz dodać odrobinę wody.
  • Kapustę słodką przełóż do dużego garnka, dodaj mięso i kminek, gotuj chwilę pod przykryciem.
  • Dodaj grzyby i śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj, mieszając od czasu do czasu.
  • Osobny garnek wyłóż słoniną. Umieść w nim zawartość patelni i garnka z kapustą.
  • Dodaj kwas z kapusty, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Gotuj co najmniej 2 godziny, często mieszając.

Bigos powinno się codziennie gotować około pół godziny, najlepiej będzie smakował po kilku dniach. Smacznego!

Prosty przepis na śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 23.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 23.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wóz strażacki wypadł z drogi. Za kierownicą pijany strażak
Wóz strażacki wypadł z drogi. Za kierownicą pijany strażak
17 egzekucji w ciągu 48 godzin. Wstrząsające doniesienia z Iranu
17 egzekucji w ciągu 48 godzin. Wstrząsające doniesienia z Iranu
O ile wzrośnie zasiłek pogrzebowy? MRPiPS o tym, co nas czeka w 2026 r.
O ile wzrośnie zasiłek pogrzebowy? MRPiPS o tym, co nas czeka w 2026 r.
Wielki powrót Vonn. Będzie jedną z najstarszych zawodniczek na Igrzyskach 2026
Wielki powrót Vonn. Będzie jedną z najstarszych zawodniczek na Igrzyskach 2026
Czarne chmury nad prawnikiem. Na jego rachunek wpłynęło 3,5 mln zł
Czarne chmury nad prawnikiem. Na jego rachunek wpłynęło 3,5 mln zł
Jest decyzja. Dwie gwiazdy Górnika Zabrze zostają w klubie
Jest decyzja. Dwie gwiazdy Górnika Zabrze zostają w klubie
Przyszłość Grenlandii. Stanowcza reakcja Macrona na słowa Trumpa
Przyszłość Grenlandii. Stanowcza reakcja Macrona na słowa Trumpa
Od trzech lat walczy z rakiem. Dramatyczny apel syna przed świętami
Od trzech lat walczy z rakiem. Dramatyczny apel syna przed świętami
Tragedia w Biedronce. Mężczyzna nagle chwycił się za serce
Tragedia w Biedronce. Mężczyzna nagle chwycił się za serce
Na drodze leżał mężczyzna. Sierżant nie wahał się ani chwili
Na drodze leżał mężczyzna. Sierżant nie wahał się ani chwili
Zatrzymał się oplem. Podłożył ogień. Trwają poszukiwania
Zatrzymał się oplem. Podłożył ogień. Trwają poszukiwania