Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Najlepszy bigos na Święta. Staropolski przepis w wersji Magdy Gessler

82

Święta bez bigosu? Nie ma takiej opcji! Prezentujemy przepis na jego najlepszą wersję - prosto od Magdy Gessler, najpopularniejszej polskiej restauratorki. Smakuje jak u mamy...a może nawet lepiej!

Najlepszy bigos na Święta. Staropolski przepis w wersji Magdy Gessler
Przepis na bigos wg Magdy Gessler (flickr, akpa)

Tradycyjny polski bigos to jedno z tych dań, które po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest takie proste - trzeba mieć na uwadze wiele czynników, by wyszedł idealny - taki jak u mamy czy babci. Właśnie taki jest przepis na bigos wg Magdy Gessler. Gwarantujemy - domownicy i goście będą zachwyceni!

Przepis na bigos wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g słodkiej białej kapusty
  • Duża garść wędzonych śliwek
  • 2 średnie cebule
  • 400 g mięsa - najlepiej dziczyzny, ale może być też łopatka lub karkówka wieprzowa, boczek
  • 2 kiełbaski z dzika lub wieprzowe
  • Duża garść suszonych grzybów
  • 1 szklanka zagotowanego kwasu z kapusty
  • Olej
  • Słonia do wyłożenia garnka
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • Cukier, sól, pieprz do smaku

Przepis na bigos wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Grzyby suszone zalej ciepłą przegotowaną wodą, zostaw na parę godzin lub na noc do namoczenia.
  • Śliwki namocz, by nieco zmiękły.
  • Mięso pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, lekko podduś.
  • Słodką kapustę drobno posiekaj.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni w tłuszczu po mięsie.
  • Dodaj przyprawy i kiszoną kapustę, zagotuj. Możesz dodać odrobinę wody.
  • Kapustę słodką przełóż do dużego garnka, dodaj mięso i kminek, gotuj chwilę pod przykryciem.
  • Dodaj grzyby i śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj, mieszając od czasu do czasu.
  • Osobny garnek wyłóż słoniną. Umieść w nim zawartość patelni i garnka z kapustą.
  • Dodaj kwas z kapusty, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Gotuj co najmniej 2 godziny, często mieszając.

Bigos powinno się codziennie gotować około pół godziny, najlepiej będzie smakował po kilku dniach. Smacznego!

Zobacz także: Prosty przepis na śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Basen w Wielkopolsce zamknięty do odwołania. Wykryto groźną bakterię
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić