Tradycyjny polski bigos to jedno z tych dań, które po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest takie proste - trzeba mieć na uwadze wiele czynników, by wyszedł idealny - taki jak u mamy czy babci. Właśnie taki jest przepis na bigos wg Magdy Gessler. Gwarantujemy - domownicy i goście będą zachwyceni!
Przepis na bigos wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 400 g słodkiej białej kapusty
- Duża garść wędzonych śliwek
- 2 średnie cebule
- 400 g mięsa - najlepiej dziczyzny, ale może być też łopatka lub karkówka wieprzowa, boczek
- 2 kiełbaski z dzika lub wieprzowe
- Duża garść suszonych grzybów
- 1 szklanka zagotowanego kwasu z kapusty
- Olej
- Słonia do wyłożenia garnka
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka jałowca
- 1-2 łyżeczki kminku
- Cukier, sól, pieprz do smaku
Przepis na bigos wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Grzyby suszone zalej ciepłą przegotowaną wodą, zostaw na parę godzin lub na noc do namoczenia.
- Śliwki namocz, by nieco zmiękły.
- Mięso pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, lekko podduś.
- Słodką kapustę drobno posiekaj.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni w tłuszczu po mięsie.
- Dodaj przyprawy i kiszoną kapustę, zagotuj. Możesz dodać odrobinę wody.
- Kapustę słodką przełóż do dużego garnka, dodaj mięso i kminek, gotuj chwilę pod przykryciem.
- Dodaj grzyby i śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj, mieszając od czasu do czasu.
- Osobny garnek wyłóż słoniną. Umieść w nim zawartość patelni i garnka z kapustą.
- Dodaj kwas z kapusty, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Gotuj co najmniej 2 godziny, często mieszając.
Czytaj także: Śledź po cygańsku. Idealny na wigilijny stół
Bigos powinno się codziennie gotować około pół godziny, najlepiej będzie smakował po kilku dniach. Smacznego!
Zobacz także: Prosty przepis na śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl