Sangrię tradycyjnie przygotowuje się z czerwonego wina, posiekanych owoców oraz mocniejszego alkoholu. Występuje w wielu różnych wariantach, w zależności od regionu czy nawet pory roku. Oto przepis na klasyczną wersję hiszpańskiej sangrii.
Czytaj także: Niezawodny przepis na biszkopt. Tylko 3 składniki
Przepis na sangrię. Potrzebne składniki:
- 1 litr czerwonego wina lekko schłodzonego
- 2 pomarańcze
- 1/2 limonki
- 1/2 cytryny
- 1 nektarynka lub brzoskwinia
- 1 jabłko
- 100 ml soku pomarańczowego
- 30 ml likieru pomarańczowego
- 3 łyżki cukru
Czytaj także: Hiszpański chłodnik jako idealna przekąska na lato
Przepis na sangrię. Sposób przygotowania:
- Z cytryny wyciśnij sok;
- Resztę owoców pokrój na drobne kawałki, posyp cukrem i odstaw na 5 minut;
- Owoce polej sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym i likierem;
- Wszystko wymieszać i odstaw do lodówki na 20 minut;
- Do owoców dolej schłodzone wino.
Sangrię najlepiej podawać z kostkami lodu. Do owoców można dodać też truskawki, borówki czy winogrona, zależnie od preferencji i tego, co akurat mamy pod ręką. Smacznego!
Zobacz także: Kolorowa śledziowa sałatka. Smakuje nie tylko od święta
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl