Parówki... w cieście? Dokładnie tak! Może nie jest to danie restauracyjne, ale z pewnością da się je zapamiętać. Chociażby z takiego powodu, że jest dziecinnie proste. A właśnie - dzieci je ubóstwiają!
Parówki w cieście. Składniki:
- 270 g ketchup łagodny
- 5 g przyprawy uniwersalnej (typu vegeta)
- 600 g parówek, najlepiej cielęcych
- 2 jajka
- 660 ml mleka 1,5%
- 1 kubek mąki pszennej
- 1 płaska łyżka szczypiorku
- olej rzepakowy
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Parówki w cieście. Wykonanie:
- Parówki obierz z osłonek i przekrój na połowę.
- Żółtka połącz z mlekiem i 4 łyżkami wody, białka ubij na pianę.
- Cały czas mieszając do żółtek powoli wsypuj mąkę.
- Delikatnie połącz z pianą z białek i zieleniną.
- Ciasto dopraw przyprawą i pieprzem.
- Kawałki parówek zanurzaj w cieście i smaż na rumiano na rozgrzanym oleju.
- Podawaj gorące z ketchupem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl