Makaroniki są bardzo popularne we Francji i stamtąd też pochodzą. Do przygotowania malutkich i bardzo modnych ciasteczek potrzebujesz głównie białek, migdałów i cukru pudru.
Makaroniki wychodzą chrupiące na zewnątrz i delikatne środku. Dwa makaroniki należy przełożyć delikatnym ale gęstym kremem. Pamiętaj, że do masy bezowej i kremu możesz używać dowolnych barwników.
Przepis na proste makaroniki. Potrzebne składniki:
- 140 g zmielonych migdałów bez skórki
- 200 g cukru pudru
- 100 g białka w temp. pokojowej (ok. 4 jajka)
- szczypta soli
- kilka kropli dowolnego barwnika
krem:
- 300 g serka mascarpone
- 100 g malin (lub inne owoce)
- 100 g białej czekolady
- dowolny barwnik
Przepis na proste makaroniki. Sposób wykonania:
- zmielone na mąkę migdały wymieszaj z połową cukru pudru
- białka ze szczyptą soli miksuj na sztywną masę
- dodawaj partiami cukier puder
- kiedy beza jest już sztywna i gładka dodawaj partiami cukier z mąką migdałową, ciasto powinno być klejące
- za pomocą woreczka do ciast formuj okrągłe małe bezy, górę możesz wygładzić łyżeczką
- przed pieczeniem makaroniki zostaw na 20 minut, później wstaw je do rozgrzanego piekarnika do 140 st. C (termoobieg) i piecz przed ok 15 minut
- serek mascarpone zmiksuj z malinami, roztopioną białą czekoladą i barwnikiem
- przed nakładaniem na makaroniki krem wstaw do lodówki na ok. 30 minut
- przekładaj ostudzone makaroniki chłodnym kremem
Zobacz także: Pyszne kotlety z fasoli
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: