Rogaliki to idealny deser np. do kawy. Ich przygotowanie może być bardzo proste. Wystarczy kilka składników, które większość z nas z łatwością znajdzie w swojej kuchni.
Czytaj także: Tiramisu w kulkach. Włoski deser w 5 minut
Przepis na rogaliki jak u babci. Potrzebne składniki
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- szklanka gęstej śmietany 18 proc. lub serka waniliowego
- nadzienie: dżem, marmolada lub czekolada
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Czytaj także: Kulki twarogowe w czekoladzie. Zdrowy i nietuczący deser
Przepis na rogaliki jak u babci. Sposób przygotowania
- Przesiej mąkę na stolnicę
- Dodaj posiekane masło i śmietanę lub serek
- Zagnieć na jednolite ciasto
- Owiń ciasto w folię spożywczą
- Odłóż do lodówki na godzinę
- Po tym czasie podziel ciasto na 4 części
- Każdą część rozwałkuj na kształt koła
- Podziel koło na 8 trójkątów
- Nałóż nadzienie u podstawy każdego trójkąta i zwiń rogaliki od wierzchołka
- Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piecz do zarumienienia przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
- Przed podaniem możesz posypać rogaliki cukrem pudrem
Czytaj także: Deser rodem z PRL. Pyszne orzeszki z patelni
Zobacz także: Sprawdzony przepis na pyszny deser z truskawkami. Idealny na upalny początek lata
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl