Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Naleśniki będę zdecydowanie smaczniejsze. Szef kuchni podał swój trik

1

Wydaje się, że prawie każdy lubi naleśniki. Sporo osób potrafi je przyrządzić, bo - umówmy się - nie ma w tym absolutnie nic trudnego. Tymczasem okazuje się, że Polacy podczas przygotowywania naleśników popełniają prosty błąd. Mała sztuczka sprawi, że to danie będzie dużo smaczniejsze.

Naleśniki będę zdecydowanie smaczniejsze. Szef kuchni podał swój trik
Naleśniki (Pixabay)

Naleśniki są bardzo popularnym przysmakiem. Nic w tym dziwnego. Można je przygotować w mgnieniu oka. Wystarczy tylko kilka składników i naleśniki będą gotowe.

Nie brakuje takich, którzy uwielbiają jeść naleśniki na mieście. Nierzadko oblężenia przeżywa kawiarnia Stolica, prosperująca w mokotowskim kinie Iluzjon. Bogdan Gałązka wie, jak zachwycić podniebienia klientów.

Naleśniki to pierwsza potrawa, którą przygotowałem samodzielnie. Mogłem mieć wtedy 12 lat. Wcześniej podpatrywałem mamę, która doskonale gotuje. Naleśniki były oczywiście z twarogiem. Pochodzę z Grajewa, a tam nabiał jest najlepszy - powiedział szef kuchni w rozmowie z "Faktem".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Roksana Węgiel w programie "Obgadane"

Naleśniki można przyrządzić ekspresowo, ale nie zawsze są smaczne. Ekspert podczas wywiadu dla tabloidu wyznał, że konieczne jest to, by pamiętać o składnikach w odpowiednich proporcjach. Ważne jest również to, żeby zadbać o ich jakość.

Olej? Zapomnij. Tego używaj do naleśników

Do smażenia naleśników zdecydowana większość osób używa oleju. Tymczasem Bogdan Gałązka wyraźnie daje do zrozumienia, że to wielki błąd. Podpowiada, że olej warto zastąpić klarowanym masłem. Dzięki temu naleśniki będą zdecydowanie smaczniejsze. Warto skorzystać z tej rady i przekonać się, czy rzeczywiście tak jest.

A jak wyglądają proporcje, które Gałązka uważa za najlepsze? "Bogdan nie zmienia ich od lat, ale piecze zawsze dużo naleśników (w weekend nawet z 12 kg mąki), ale podstawa to: kg mąki, 3 jajka, 3 litry mleka, szczypta soli. Przekonuje, że wtedy ciasto jest idealne" - wyjaśniają przedstawiciele "Faktu".

Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Policjanci nie kryli zaskoczenia. 35-latek złapany na gorącym uczynku
Aż roi się w oczach. Tyle "karteczek" za wycieraczką
Policjant pobił i wywiózł mężczyznę do lasu. Usłyszał wyrok
Urządzili im pokaz fajerwerków pod oknami. Sąsiedzi mają dość. Gmina zabiera głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić