Co zrobić z grzybami? Naleśniki! Mamy przepis na nieco inny grzybowy farsz, niż mógłbyś się spodziewać. Jest bardzo prosty, delikatny i kremowy. Naleśniki można podać na trzy sposoby: po prostu zawinąć farsz w naleśnik, naleśnika z farszem można też podsmażyć lub zapiec pod serem. Wszystkie opcje równie pyszne!
Naleśniki z grzybami. Składniki:
naleśniki:
- 210 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml wody mineralnej, gazowanej
- 1 szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
farsz:
- 500 g grzybów leśnych
- cebula
- średnia, starta na tarce marchewka
- pół pęczka świeżej posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- 200 ml śmietanki 30 proc.
Czytaj także: Przepis na cilbir. Jajka prosto i smaczniej niż zwykle
Naleśniki z grzybami. Wykonanie:
- Składniki na naleśniki wymieszaj razem dokładnie
- Smaż na rozgrzanym oleju
- Grzyby umyj, obierz, pokrój w kosteczkę
- Cebulę pokrój drobno
- Najpierw podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj do niej grzyby i marchewkę
- Duś do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie
- Dodaj śmietankę, zamieszaj i doprowadź do zgęstnienia farszu dusząc dalej na średnim ogniu
- Na koniec dopraw solą, pieprzem, dodaj pietruszkę
- Zawiń farsz w naleśniki
- Naleśniki możesz podsmażyć lub podpiec w piekarniku z dodatkiem żółtego sera
Czytaj także: Grzyby marynowane. Najprostszy i najlepszy przepis
Zobacz także: Jadalne grzyby olbrzymy. Znajdziesz je w polskich lasach
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl