Robinię akacjową z pewnością doskonale zna każdy. Drzewa te rosną w lasach, w parkach i na miejskich skwerkach. Wiosną ich kwiaty cudownie pachną i pięknie wyglądają. To jednak nie koniec ich zalet. Roślina ta także pysznie smakuje! Płatki kwiatów robinii można dodać do różnych potraw, np. naleśników. Spróbujcie tego przepisu od Lasów Państwowych, palce lizać!
Przepis na naleśniki z kwiatami robinii akacjowej. Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- Garść kwiatów robinii akacjowej
- Tłuszcz do smażenia
Czytaj także: Hit PRL-u. "Pijaczek" królował na polskich stołach
Przepis na naleśniki z kwiatami robinii akacjowej. Sposób przygotowania
- Składniki na ciasto zmiksuj do uzyskania gładkiej masy
- Kwiaty robinii akacjowej umyj i oddziel płatki od szypułek
- Ciasto wylej chochlą na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i posyp płatkami, gdy jedna strona naleśnika odpowiednio się przysmaży, odwróć go na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez kilkanaście sekund
- Usmażone naleśniki posyp dodatkowo płatkami robinii akacjowej i oprósz cukrem pudrem
Warto zaznaczyć, że kwiaty robinii akacjowej najlepiej zbierać z dala od ruchu ulicznego, by nie były zanieczyszczone. Smacznego!
Czytaj także: Kijowska sałatka warstwowa. Będzie hitem każdej imprezy