Wystarczy por kupiony w zestawie z warzywami na zupę, kilka łyżek śmietany zalegającej w lodówce po poprzednim posiłku, resztka żółtego sera i kilkanaście pieczarek by przygotować ten wytrawny farsz. Taki pomysł na dodatek do naleśników pozwoli sporo zaoszczędzić, a naleśniki z tym nadzieniem naprawdę smakują wybornie.
Naleśniki z porem i pieczarkami. Potrzebne składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
- 300 g pora (biała i jasnozielona część)
- 200 g pieczarek
- 200 g żółtego sera tartego
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Czytaj także: Pyszna grochówka na wędzonce. Przepis jak u babci
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki z porem i pieczarkami. Sposób przygotowania:
- Usmaż naleśniki
- Oczyść pora i pieczarki. Pora posiekaj w talarki, a pieczarki w ćwiartki. Wrzuć je do rondla na rozgrzany olej lub oliwę. Podsmażaj do miękkości często mieszając.
- Dodaj przyprawy do farszu, następnie połącz resztę z "zahartowaną" wcześniej śmietaną.
- Na tarce o dużych oczkach zetrzyj resztkę sera. Część dodaj do sosu, wymieszaj, aż ser się rozpuści.
- Naleśniki z farszem ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztką sera i podgrzej przed podaniem w piekarniku.