Mamy i babcie często przygotowywały owsiane kulki dla dzieci w czasach PRL-u, gdy w sklepach nie było jeszcze popularnych dzisiaj batoników i innych niezdrowych smakołyków. Warto przypomnieć sobie ten prosty przepis. Sprawdza się idealnie, gdy po obiedzie pojawia się ochota na coś słodkiego, a pod ręką brakuje akurat gotowych przekąsek.
Przepis na owsiane kulki. Potrzebne składniki
- 3 szklanki płatków owsianych
- 150 g masła
- Pół szklanki mleka
- Pół szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- 3 łyżki kakao
Czytaj także: Orzeźwiający napój imbirowy. Dzięki niemu schudniesz!
Przepis na owsiane kulki. Sposób przygotowania
- Masło roztop w rondlu
- Dodaj mleko, cukier i kakao, wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut na małym ogniu
- Kiedy składniki połączą się ze sobą, do rondla dosyp płatki owsiane i dokładnie wymieszaj
- Masę odstaw do ostygnięcia. Gdy zgęstnieje, uformuj z niej małe kulki
- Kulki odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Dla lepszej prezentacji i dodatkowych walorów smakowych kulki można obtoczyć we wiórkach kokosowych. Smacznego!
Czytaj także: Nietypowy pomysł na sałatę. Będziecie zaskoczeni efektem