Głównymi składnikami trufli czekoladowo-kokosowych są gorzka czekolada oraz wiórki kokosowe. Jeśli planujemy je podać wyłącznie osobom dorosłym, możemy dodać do masy odrobinę rumu, który doda deserowi aromatu.
Przeczytaj także: Ciasto mandarynkowe. Banalnie proste i niesamowicie smaczne!
Trufle czekoladowo-kokosowe. Potrzebne składniki
- tabliczka gorzkiej czekolady
- szklanka mleka
- szklanka wiórek kokosowych
- szklanka kakao
- kostka masła
Przeczytaj także: Hit internetu. Przepis na kakao, jakiego jeszcze nie piłeś
Trufle czekoladowo-kokosowe. Sposób przygotowania
- Posiekaj czekoladę na drobne kawałki, a następnie rozpuść ją w garnuszku razem z mlekiem, masłem i kakao.
- Mieszaj zawartość garnuszka, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą gładką masę.
- Kiedy zawartość garnuszka stanie się na tyle gęsta, by z masy dało się uformować kulki, zdejmij naczynie z palnika i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy masa zupełnie wystygnie, zacznij formować z niej kuleczki. Obtocz je dokładnie w wiórkach kokosowych.
- Gotowe trufle wstaw do lodówki, pamiętając, aby przykryć naczynie folią aluminiową lub innym talerzem. W ten sposób nie przesiąkną zapachem innych produktów.
Przeczytaj także: Przepis na ciasteczka. Mało kto zna ten sposób!
Po wyjęciu z lodówki trufle czekoladowo-kokosowe są już gotowe do jedzenia. Jeśli będziesz je odpowiednio przechowywać, mogą utrzymać świeżość i smak nawet przez tydzień. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.