Macie chrapkę na pizzę? Z tym viralowym przepisem nie będziecie musieli spędzać godzin w kuchni na przygotowaniu ciasta, ani wydawać fortuny na posiłek z pizzerii. W zaledwie kwadrans przygotujecie w domu pyszną kolację, która w smaku nie ustępuje tradycyjnemu włoskiemu daniu.
Czytaj także: Pycha! Przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler
Przepis na bagietkę à la pizza. Potrzebne składniki
- 1 duża bagietka pszenna
- Pół szklanki sosu pomidorowego
- Mała paczka pepperoni w plasterkach
- 3/4 szklanki tartej mozzarelli
- Sól
Czytaj także: Szybki i tani jesienny obiad. Przepis na kluski z dynią
Przepis na bagietkę à la pizza. Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Za pomocą ząbkowanego noża wykonaj głębokie nacięcia wzdłuż bagietki, w odległości około 2,5 - 3 cm od siebie (upewnij się, że nie przecinasz jej do końca).
- Przy pomocy łyżki nadziej każde nacięcie sosem.
- Następnie w każde nacięcie wsuń po dwa plastry pepperoni.
- Na wierzchu ułóż startą mozzarellę i lekko posyp wszystko solą.
- Bagietkę przełóż na blachę do pieczenia i piecz około 10 minut do stopienia się sera.
Przed podaniem pokrój bagietkę wzdłuż nacięć lub rozerwij na kawałki rękoma. Do dania można dodać także inne ulubione składniki, takie jak np. oliwki czy ser pleśniowy. Smacznego!