Wystarczy mały trik, aby na bazie sklepowych produktów osiągnąć intensywny i głęboki smak pomidorowej kojarzącej się z parującym talerzem u babci. Nawet bez dostępu do świeżych warzyw możemy sprawić, że prosta zupa będzie smakować jak latem. Wystarczy, ze tradycyjny koncentrat zastąpimy pomidorami w puszce i dodamy słodkiej papryki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć
Zupa pomidorowa bez koncentratu. Potrzebne składniki:
- 1 litr bulionu mięsnego lub na bazie warzyw
- puszka pomidorów całych lub krojonych
- zioła (bazylia, papryka słodka i wędzona)
- cebula
- ząbek czosnku
- marchewka
- oliwa
- śmietana
- makaron świderki lub ryż (opcjonalnie)
Zupa pomidorowa bez koncentratu. Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę, marchew i czosnek. W większym rondelku rozgrzej oliwę, dodaj do niej dwie łyżeczki słodkiej papryki i jedną papryki wędzonej, wsyp warzywa i zamieszaj. Gdy warzywa lekko się podduszą, dodaj do nich puszkę pomidorów, całość zagotuj.
- W drugim garnku podgrzewaj bulion. Gdy warzywa w rondlu zmiękną, zmiksuj je i dodaj do gorącego wywaru.
- Pod koniec gotowania dodaj śmietanę (pamiętaj by wcześniej ją zahartować, by nie zważyła się w kontakcie z gorącą cieczą) i dodaj suszone zioła.
- Podawaj zupę z makaronem lub ryżem
Czytaj także: Takiego rosołu nie jadłeś. Kolor mówi sam za siebie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl